
STATUTORY REVISIONS TO REIMBURSEMENT OF PRACTITIONER
DISPENSED REPACKAGED MEDICATION

CS/SB 662 (Ch. 2013 131, Laws Of Florida) Effective July 1, 2013

DISCLAIMER

The following series of questions and answers is provided by the Division of Workers’
Compensation for informational purposes only, with a goal to generally assist stakeholders in
understanding recent amendments to section 440.13(12)(c), Florida Statutes. To the extent any
of the information contained in the questions and answers may not be supported by the plain
meaning of the amended statute, that information is not to be construed as a Department of
Financial Services statement of general applicability that implements, interprets, or prescribes
law or policy or describes the procedure or practice requirements of the Department of
Financial Services. The Department of Financial Services is in the process of initiating
rulemaking proceedings regarding the recent amendments to section 440.13(12)(c), Florida
Statutes, which will be the process through which any statement of general applicability that
implements, interprets, or prescribes section 440.13(12)(c), Florida Statutes as amended, or
describes procedure or practice requirements of the Department of Financial Services regarding
the amended statute, will be promulgated.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

1. Q: When do the changes to Section 440.13(12)(c), Florida Statutes
(F.S.) take effect?

A: The changes to Section 440.13(12)(c), F.S. become effective July
1, 2013. The new law will apply to any repackaged1 prescription
medications dispensed by a practitioner on or after July 1, 2013.

1 Section 440.13(12)(c), Florida Statutes, uses the term “repackaged or relabeled”. Whenever the Division uses the
term “repackaged” or “repack”, it is a reference to the statutory term “repackaged or relabeled”.
The statute uses the term “prescription medication”. References to “medication” in this document are meant to
be to “prescription medication” and do not include Over the Counter (OTC) medication. The statute also uses the
terms “medication” and “drug” interchangeably. They are also used interchangeably in this document.



2. Q: Which form should a dispensing practitioner use when billing for
dispensed medications?

A: The proper form for billing practitioner dispensed medications is
the Health Provider Claim Form/CMS 1500 also known as the
DFS F5 DWC 9. It may be found on the Centers for Medicare
and Medicaid Services website or through a link on the Division’s
web page under Rule Chapter 69L 7.

3. Q: Which National Drug Code (NDC) number should be used when
billing practitioner dispensed repackaged medications?

A: Section 440.13(12)(c), F.S., states that pharmaceutical claims for
repackaged must include the original manufacturer’s NDC.
However, this alone will not provide all the information needed
by the carrier to accomplish correct reimbursement. The carrier
will also need the dispensed, repackaged NDC to know that the
billed medication should be reimbursed at the appropriate rate.

4. Q: Is the repackaged NDC (i.e., the dispensed NDC) required to be
on the bill?

A: Pursuant to the Florida Workers’ Compensation Medical Services
Billing, Filing and Reporting Rule, 69L 7.602, F.A.C., the provider
is required to identify the dispensed NDC on the bill. So, if the
practitioner dispensed a repackaged medication, it is required
on the bill. Since the law change requires that the original
manufacturer’s NDC be included in the claim, both the original
and repackaged NDC now must be documented by the provider.
The Division believes that the best practice in this regard is for
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the provider to bill both NDCs in the upper level of the billed
line. In other words, the provider is encouraged to bill both
NDCs on the same line. If a carrier wishes to verify the original
manufacturer’s NDC or have it documented in a particular way,
the rule allows a carrier to request in writing, at the time of
authorization, the specific documentation necessary to
accomplish reimbursement.

5. Q: May a billed line item for a repackaged medication be denied,
disallowed, or returned if the dispensing practitioner neglected
to include the NDC of the original manufacturer?

A: It is not proper to deny2 an entire bill or single line item if the
National Drug Code of the original manufacturer was omitted.

The line item in question may be disallowed, using EOBR Code
66 to disallow the line for a missing NDC Number; however, a
carrier may obtain the omitted NDC Number and reimburse it
using EOBR Code 80. Please note that The Division plans to add
EOBR Codes specific to repackaged medication that the carriers
and their vendors may begin using on a voluntary basis to report
their adjustment of repackaged medication reimbursement.
Edits in the Medical Data System (MDS) would be instituted to
allow the voluntary use of these new codes.

A carrier may use Section 69L 7.602(5)(j), Florida Administrative
Code (F.A.C.), to return a bill that omits the original
manufacturer’s NDC. The Division encourages that a carrier

2 The terms “denial”, “deny” or “denied” represents a contention that the claim or benefit is not compensable and
that the carrier is without liability. The terms “disallow” or “disallowed” represents a contention that the claim or
benefit is not reimbursable for some stated reason, but that compensability is not at issue.
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disallows or adjusts billed line items using the EOBR Codes listed
in 69L 7.602(5)(o), F.A.C. rather than return the bill.

6. Q: What if a practitioner disagrees with the amount(s) reimbursed
by the carrier or entity acting on behalf of the carrier?

A: The practitioner may file a Petition for Reimbursement Dispute
with the Division of Workers’ Compensation within 45 days of
their receipt of notice of disallowance or adjustment of payment
(i.e., EOBR). Details may be found on the Division's website.

7. Q: What is the proper reimbursement rate for billed practitioner
dispensed medications?

A: Absent a valid contract directly between the employer or carrier,
or its representative, and the provider, or its representative, 
seeking reimbursement, section 440.13(12)(c), F.S., states that 
reimbursement shall be 112.5 percent of the original 
manufacturer’s average wholesale price (AWP), plus $8.00 for 
the dispensing fee.

8. Q: When may a carrier reimburse practitioner dispensed
medications based on a contract rate?

 A: Reimbursement under a contract is appropriate where there
is a valid contract governing reimbursement, and the 
contract is directly between the employer or carrier, or its 
representative, and the provider, or its representative. 
However, to reimburse under the contract, the amount to 
be reimbursed must be less than the fee schedule 
amount. Reimbursement based on third-party contracts 
was repealed by the law change.
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9. Q: What does average wholesale price, in regards to repackaged
prescription medications dispensed by a practitioner, mean?

A: Pursuant to section 440.13(12)(c), F.S., the AWP means the per
unit average wholesale price, set by the original manufacturer of
the underlying drug dispensed by the practitioner, as published
in the Medi Span Master Drug Database.

10. Q: Should a billing practitioner use CPT code 99070 when billing for
dispensing fees?

A: No, the dispensing fee should be included in the charge for the
billed line. It is a billing error to use CPT code 99070 for
dispensing fees.

11. Q: What if a billing practitioner neglects to list the original
manufacturer’s NDC on the DFS F5 DWC 9?

A: The practitioner is required to include the original
manufacturer’s NDC in the claim for reimbursement of
repackaged pharmaceuticals. The statute does not specify how
the provider is to include this information. The Division believes
that the best practice in this regard is for the provider to bill
both NDCs in the upper level of the billed line. In other words,
the provider is encouraged to bill both NDCs on the same line. If
a carrier wishes to verify the original manufacturer’s NDC or
have it documented in a particular way, the rule allows a carrier
to request in writing, at the time of authorization, the specific
documentation necessary to accomplish reimbursement.
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If the original manufacturer’s NDC is not documented in any way
The carrier has three options: 1) it may contact the provider to
obtain the missing information and pay the item using EOBR
code 80, 2) it may disallow the billed line because of the omitted
original manufacturer’s NDC using EOBR code 66, or 3) it may
return the bill under rule 69L 7.602(5)(j)5., F.A.C., on account of
required information that is missing.

12. Q: How long does a carrier have to reimburse a practitioner for
dispensed medications?

A: Per Section 440.20(2)(b), F.S., a carrier must pay, disallow, or
deny all billed line items with 45 calendar days after the carrier’s
receipt of the bill. Carrier includes any entity acting on behalf of
the carrier.

13. Q: Is a practitioner allowed to dispense repackaged prescription
medications, or must a workers’ compensation patient obtain
medications through a pharmacy?

A: Section 465.0276, F.S. allows a practitioner to dispense
repackaged prescription medications to a workers’
compensation patient.

14. Q: Will the Medical EDI Implementation Guide (MEIG) be updated
to include the additional instructions?

A: An update to the MEIG is under consideration. The Division
plans to add EOBR Codes specific to repackaged medication that
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the carriers and their vendors may begin using on a voluntary
basis to report their adjustment of repackaged medication
reimbursement. Edits in the Medical Data System (MDS) would
be instituted to allow the voluntary use of these new codes. The
Division is considering rule changes to require the use of these
soon to be available EOBR codes. The MEIG would be changed
to include these new EOBR codes in the appropriate appendix
once they are required for use in reimbursement and reporting.

The Division is also considering rule changes that would increase
the amount of data collected about medication reimbursement
(e.g., to collect the repackaged NDC, in addition to the paid
NDC). Such changes would require a change in layout of the flat
file used by carriers and their vendors to report medical bill
reimbursements. This proposal would result in the
implementation of a “Revision F” of the flat file reporting format
as the addition of a new field to the file layout would be
required.

15. Q: The new statute requires that a practitioner shall not possess
medication unless the practitioner has made payment within 60
days of receiving the medications from the distributor. How will
this be handled?

A: The Division is still reviewing the meaning and impact of this
provision. Any interpretation of this statute would likely require
rulemaking. In the meantime, anyone concerned about their
obligations under this statutory change should consult private
legal counsel.
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16. Q: Starting July 1, 2013, which NDC number should be reported to
the Division via Medical EDI when reporting reimbursements for
practitioner dispensed repackaged medication?

A: The carrier, or their vendor, should continue to report the
reimbursed NDC number (i.e., the original manufacturer’s NDC).




